Zes redenen waarom gember gezond voor je is

door Karin van der Laag


Gepost op 04 Mei, 2021 om 17:55



 

Weet jij ook, dat bepaald voedsel als medicijn kan werken! Zoals Gember , dat is een stukje wortelstok van een gemberplant. De gemberplant is familie van de planten waar ook kurkuma, kardemon en galangawortel bij horen.

In de winkel of speciaalzaken is de gember vers te koop maar ook gedroogd en gemalen in potjes.

Tegenwoordig kun je ook gember kopen als concentraat, maar pas op, hier zijn meestal wel suikers aan toegevoeg

Waar helpt gember tegen;

 

*1 Ontsteking remmer door het stofje 6-gingerol

*2 Verminderd spier of menstuatiepijn

*3 Verbeterd de hersenfuncties

*4 Kan helpen tegen artrose

*5 Verhoogd de opname van voedingstoffen

*6 Houdt je suikerspiegel in balans

Gember kun je drinken in bijvoorbeeld thee, in spa blauw , water of tonic 

Zowel in de Mediteraane en Aziatische keuken worden veel gerechten bereid met Gember. 

 

 

Mijn favoriete drankje is;

1 ltr tonic

1 eetlepel muntsiroop ( te koop als literfles)

1 afgestreken eetlepel gember extract( Gimber te koop in 300 ml of 700 ml flessen)

200 gram bevroren rood fruit

goed mixen en dan heb je de lekkerste mocktail.

 

Mijn favoriete gerecht is;

Honing-citroenkip met rijst

750 gr kipfilet

2 teentjes knoflook

2 eetlepels sojasaus ( tomasu naturel)

1 eetlepel witte balsamico

2 eetlepels zoete ketjap

1 paprika rood

1 verse rode peper

olijfolie

150 milliliter kippenbouillon

sap van 2 middelgrote citroenen ( 85 milliliter)

60 milliliter honing

20 gram maizena

1 theelepel gember vers geraspt

2 bosuitjes

 

BEREIDINGSWIJZE VAN DIT RECEPT

Zo maak je citroen-honing kip:

Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in eenschaal. Doe hierbij de sojasaus, de rijstazijn, 1 eetlepel citroensap en de ketjap.  Zorg dat alle kip goed vermengt is met de marinade. Laat zo zeker 30 minuten intrekken maar langer mag ook.

Verwijder bij zowel de paprika als de jalapenopeper de zaadlijsten en zaadjes en snijd de paprika en peper in kleine stukjes. Roer in een kom de bouillon, het citroensap, de honing, de maizena, de citroenrasp en de gember goed door elkaar.

Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de kipfilet (zonder de achtergebleven marinade)Als de kipfilet bijna gaar is voeg dan de paprika en jalapenopeper toe en bak deze even mee. Schep de kip, paprika en peper nu uit de pan met een schuimspaan.

Giet het bouillonmengsel nu in de pan en laat deze zachtjes indikken, proef en voeg eventueel extra citroen of honing naar smaak toe. Als de saus de gewenste dikte heeft bereikt voeg je de kip weer toe en schept hem om zodat hij goed bedekt wordt met de saus.

Serveer met rijst en bestrooi met wat ringetjes van de lente-ui en sesamzaad.

Eet Smaackelijk!!


Laat een berichtje achter: